добре дошли в моя уеб сайт
bulgarskatamuzika.alle.bg

Pок музика

Българската рок музика се появява в края на 60-те години на 20 век.

През 60-те години на 20 век в България се слушат естрадни песни от български композитори, по радиото звучаха Лили ИвановаЕмил ДимитровБорис ГоджуновМаргарита РадинскаМария НейковаСтефан Воронов (загинал млад при автомобилна катастрофа), Паша Христова (загинала при самолетна катастрофа) и др. Едва след 1969, и то много рядко, по радиостанциите започват да се пускат по някоя песен на Том ДжоунсБийтълс, Engelbert Humparding. За рок и дума не можело да става. Точно тогава, когато е било много трудно да се пробие с рок, цензурата е голяма, било е забранено да се свири „западна музика“.

Една от първите рок-групи в България е Сребърните гривни, основана през 1964 година в София. В нея членуват Валентин Стефанов – вокал и китара, Александър Петрунов – бас и вокал, Трошан Владовски – китара и вокал, Жоржан Банов – ударни и вокал. Със състава понякога пеят Борис Годжунов и Георги Минчев. Често те изпълняват кавъри на Shadows и български фолклорни обработки в поп и рок аранжимент.

Друга известна рок-група у нас в миналото е Бъндараците, наименувана на Лорд Бънди. В нея членуват братята Димитър иИван Милеви, Леви, както Кирил Маричков и Петър Цанков, които през 1966 година напускат и основават състава Щурците. В него освен Кирил Маричков – бас и вокал и Петър Цанков – ударни, членуват и Веселин Кисьов – китара, и Петър Гюзелев – китара и вокал.

Щурците се превръщат в най-популярният състав в България за онова време. Това, което са Ролинг Стоунс за САЩ и Дийп Пърпъл за Англия. Групата минава през няколко периода на развитие. Началните й творчески години са свързани с много трудности от материално естество. Консервативната комунистическа цензура също играе роля на спирачка. Първите песни на Щурците са отчасти в стил Бийтълс. Скоро, обаче, стилът на състава става оригинален, и те започват да приличат все повече на себе си. Хората ги харесват и под техен натиск цензурата ги пропуска. С тях често участва и Георги Минчев – вокал. Най-известни песни от шестдесетте години са „Веселина“ – 1968, „Звън“ – 1968, „Стар албум“ – 1969, „Малкият светъл прозорец“, „Изпращане“, както „Бяла тишина“ и „Снегът на спомена“ (с Георги Минчев).[1] По-късно възникват и други групи, като Сигнал,Диана ЕкспресТанграПаралел 42 и Импулс, които стават символи на българският рок.

В средата на 80те години се появяват и някои от първите метъл групи като АтлантикБТРЕраАхат и Епизод. Също така се развива и пънкът, който по това време е цензуриран от властта. Най-известните пънк групи по това време са КонтролРевю, Кале и Нова Генерация. Едни от първите метъл и пънк албуми са BG Rock I(Контрол и Нова Генерация), BG Рок II(Ера иКонкурент), Походът (Ахат) и Гладиатор (Импулс).

Истинското развитие рок музиката получава след 10 ноември 1989 година, когато потисканите дотогава творци, излизат на площадите и създават истинския облик на рок сцената. Сред най-изтъкнатите имена от онова време са Подуене блус бенд,МиленаЕр малък, а също така и някои нови имена като МонолитЕлектрик шокБГ рокКиора и други.

Въпреки опитите да излезе на световната сцена, българската рок сцена остава незабелязана, най-вече поради факта, че българския език първо не е припознат от западноевропейските страни и второ, според много мнения българският език не е езикът на рока, заради неговата тромавост, твърдост и трудното съчетание на текст и музика.

През 2001 година, с появата на БГ радио се появява алтернатива за популяризирането на българската музика и българския рок. За съжаление, под ръководството на Ана-Мария Тонкова радиото, което твърди, че пуска само българска музика на български език, изхвърля от ефира всички групи, които се опитват да направят рок по западен образец. БГ радио създава „музикален елит“, който се стреми да не допусне никой до върховете на родната сцена. Така българския рок малко по малко започва да умира. Правят се епизодични опити за поява на български групи, свирещи рок и пеещи на български. Сред малкото от тях, които успяват да разбият статуквото са Хиподил или по-скоро по-късните въплъщения на Светльо & The Legend. Хиподил са по-скоро българска рок група, която чрез нетрадиционни методи успява да добие широка популярност и която е на път да разчупи статуквото. За съжаление периодът е труден - сложна икономическа и политическа обстановка, което пречи за развитието на каквото и да било.

В началото на 2004 година обаче се заражда опит за своеобразен преврат. Появява се новото поколение български рок групи, които се опитват да взаимстват от сиатълската гръндж сцена. И до ден днешен това са най-успешните ъндърграунд групи. Малко по-малко сиатълската музика разделя рок групите в България, като част от тях се опитват да изтупат от прахта рокът, който вече е в историята, а другата част се опитват да звучат като своите съвременни колеги.

Към днешна дата сред най-успешните ъндърграунд групи са Сепуко 6Odd CrewSaltriver, GABANA, MAZE, Skre4 и много други.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg