добре дошли в моя уеб сайт
bulgarskatamuzika.alle.bg

Николай Гяуров

Николай Гяуров е български оперен певец - бас. Определян е като бас №1 на планетата.
Николай Гяуров е роден на 13 септември 1929 г. в село Лъджане, днес квартал на Велинград. Учи оперно пеене в Софийската музикална академия, а след това продължава обучението си в Москва.
Кариерата му започва след спечелването на престижните конкурси за оперни певци във Варшава и Париж. Дебютира в Москва в ролята на Дон Базилио от "Севилският бръснар" на Дж. Росини.
Връща се в България и прави дебюта си в Софийската народна опера през 1955 г. също като Дон Базилио. След това започва невероятната му кариера по целия свят.
Той изпълнява роли в московския Болшой театър, виенската Щатсопера, парижката Гранд опера, миланската Ла Скала, лондонската Ковънт гардън и нюйоркската Метрополитън опера, както и в много други престижни театри.
Забележителни са ролите му на Мефистофел във „Фауст“ на Шарл Гуно, на Филип II в „Дон Карлос“ на Джузепе Верди, на Дон Жуан в едноименната опера от Волфганг Амадеус Моцарт и Борис Годунов в операта на Модест Мусоргски.
Гяуров умира в Модена, Италия на 74 години на 2 юни 2004 г. Там той живееше и работеше със своята съпруга, италианката Мирела Френи, която е сопрано.Носител е на орден "Стара планина".Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.