добре дошли в моя уеб сайт
bulgarskatamuzika.alle.bg

Райна Кабаиванска

Райна Кабаиванска е българска оперна певица, сред най-значимите сопранови гласове през втората половина на 20 век. Кавалер на Ордена на Италия, 5 пъти най-популярна личност на Италия и 2 пъти музикант на годината.
Биография:
Райна Кабаиванска е родена в Бургас на 15 декември 1934. Баща ѝ Яким Кабаивански е ветеринарен лекар, писател и университетски преподавател, а майка ѝ Стайка е учителка по физика.
От малка започва да свири на пиано и да пее в Детски хор „Бодра смяна“. Завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория "Панчо Владигеров". Печели стипендия за специализация и заминава за Италия през 1958 г.
Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в операта „Ла Скала“, Милано, която е сред най-престижните световни оперни театри. Звезда е на нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол.
Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в НБУ.
Голяма част от приходите от концертите Райна Кабаиванска дарява за стипендии за млади музикални таланти. Талантливата българка основава и фонд „Райна Кабаиванска“, който отпуска стипендии за млади български таланти.
Награди:
Италианският президент Джорджо Наполитано поздравява Райна Кабаиванска на концерт на 26 февруари 2009 г.
„Белини“, 1965 г.
Viotti d'oro, 1970 г.
„Златен Пучини“, 1978 г.
Илика, 1979 г.
„Монте Верди“, 1980 г.
„Лоренцо Великолепни“, 1990 г.
Академия Медичеа, 1990 г.
Абиати, 1995 г.
„Един живот за музиката“, 2000 г.
орден „Стара планина“, 1994 г.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.