добре дошли в моя уеб сайт
bulgarskatamuzika.alle.bg

Мистерията на българските гласове

Женският вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“

„Мистерията на българските гласове“ е името, с което става популярен женският вокален ансамбъл на Българското национално радио и телевизия след изключително успешния албум Мистерията на българските гласове. Част 2 през 1986–1987 година (първата част излиза през 1975).

След неговото издаване хорът става световноизвестен и прави турнета по цял свят. Диригент на хора е Дора Христова. През 1997 година продуцентът Марсел Селие — собственик на търговската марка „Мистерия на българските гласове“, разрешава единствено на хора на БНТ под диригентството на Дора Христова да носи името „Мистерията на българските гласове“.

История

Хорът е основан през 1952 г. по идея на дългогодишния главен редактор на редакция „Народна музика“ Георги Бояджиев. От 1952 до 1990 година е част от Ансамбъла за народни песни на Българското радио. През 1990 година хоровият състав начело с Дора Христова преминава на щат към Българската национална телевизия. От 1997 година певиците са на свободна практика и изнасят концерти основно в чужбина. Първи диригент е Борис Петров. Истинското израстване на състава става при композитора и диригента Димитър Динев. С идването на Красимир Кюркчийски и Дора Христова хорът става един от най-добрите в България и започва концертни изяви по световните сцени. През годините се утвърждава като най-добрата българска вокална формация. Музика за този състав са писали едни от най-добрите български композитори — Красимир Кюркчийски, Николай Кауфман, Христо Тодоров,Филип Кутев, Петър Льондев, Стефан Мутафчиев.

След 1988 година започва триумфалното шествие на хора по света. Под диригентството на Дора Христова певиците изнасят над 900 концерти в едни от най-престижните зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Албумите им няколко пъти са номинирани за наградата „Грами“. Получават я през 1990 година за„Le Mystère des voix bulgares.Volume Two“(Мистерията на българските гласове. Част 2).През 1994 година отново са номинирани за "Грами" за албума с коледни и лазарски песни "Ритуал".Хорът записва музиката за игралния филм "Бункер хотел Паласт", песента "Пиперо", версия на италиански на "Дилмано, дилберо", заедно с италианската група "Елио елесторие тезе".Две песни на състава са включени в албума ва Ванса Мей.През 2000 година специално записани песни на хора са включени в Международния мост "Ватикана поздравява света с 21 век". През 2005 година певиците са поканени да пеят в Люксембург по време на подписването на договора за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз, а хоровият състав е обявен за културен посланик на България в Европа. У нас са издадени три самостоятелни албума на хора под диригентството на Дора Христова, последният "Златна колекция" включва концертни записи.През 2008 година певиците записват саундтрака за популярната компютърна игра "Сам в тъмното". През същата година изнасят самостоятелен концерт в Европейския парламент в Страсбург.В края на дванайстото турне на хора в Америка през 2008 година в зала "Кенеди център" във Вашингтон се състои голям хоров концерт с участието на Боби Макферин, който пее няколко песни заедно с "Мистерията на българските гласове".

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.