добре дошли в моя уеб сайт
bulgarskatamuzika.alle.bg

Надка Караджова

Надка Иванова Караджова

българска народна певица

Родена: 14 март 1937

Три водици, България

Починала: 3 януари 2011 г. (на 73 г.)

София, България

Надка Иванова Караджова е българска народна певица, сопран, изпълнителка на песенен фолклор от Пазарджишкия край.

Едва 16-годишна Надка Караджова става част от Държавния ансамбъл, с диригент Филип Кутев, в който пее в продължение на 40 години. Следват участия в хоровете "Космически гласове" и "Големите гласове на България". През 1991 г. заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова (всички те солистки на Държавния ансамбъл) основава квартет „Славей“, с който има множество концерти в България и по света.След смъртта на Стоянка Лалова, алтовата партия в квартета пее Марияна Павлова. През 1978 година нейната песен "Заблеяло ми агънце" печели наградата на радиоконкурса "Би Би Си-2". В Англия е издадена плоча озаглавена "Блеещите балкански агънца". В Япония са издадени дискове с изпълнения на ансамбъл "Филип Кутев", Надка Караджова, квартет "Славей" и сестри Бисерови от поредицата"Българското многогласие". През 1994 година името ѝ е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.

Успоредно с хоровия репертоар, певицата записва над 300 солови народни песни. Прави стотици студийни записи за фонда на Българското национално радио, издава 27 албума и участва в много филми, заснети от Българската национална телевизия.

Надка Караджова е носителка на отличията "заслужил" и "народен" артист. Удостоена е с множество престижни награди и отличия като: Орден "Кирил и Методий", орден "Народна Република България", орден "Стара планина", призовете "Братислава", "Златно перо" и приз „Нестинарка“ от Международния фолклорен фестивал в Бургас.[1][2]

Умира внезапно на 3 януари 2011 година в София, като причина се посочва силна сърдечна криза[3]. В нейна памет БНТ засне докуметален филм "Славеите на Надка Караджова". Последната телевизионна поява на певицата приживе е в предаването "Комиците" на 31 декември 2010, 4 дни преди смъртта ѝ.

През месец март 2011 година квартет "Славей" се преименува на квартет "Надка Караджова".

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg