добре дошли в моя уеб сайт
bulgarskatamuzika.alle.bg

Графа

Графа

Рождено име: Владимир Кирилов Ампов

Роден: 21 юли 1978 г.  

София, България

Стил:поп, поп рок,r&b, хип хоп

Активни години: 1988 -

Музикален издател: Joker Media, Монте Мюзик

Свързани изпълнители: Спешен случай,Любо Киров,Спенс,Мария Илиева,Акага,Теодосий Спасов,Сантра,Нора Караиванова

Владимир Ампов, по-известен като Графа, е български поп певец.

Син е на музиканта от трио „Спешен случай“ Кирил Ампов.

Кариера 

Ранни години

Музикален дебют на Графа е през 1988 г. с песента „Вече десет години съм на този свят...“, последвана от хита „Мандарини“ – с него Графа се задържа повече от половин година в телевизионната класация на БНТ „Музикална чуднотека“. Дебютният албум „Гумени човечета“ излиза на 29 ноември 1993 г..

Първи винилов макси-сингъл: "All Right, Baby" – края на 1993 г.

Втори винилов макси-сингъл: "Jump in the river", издаден през лятото на 1994 г. от италианската фирма "New Meal Power" и пуснат на пазар в България и Италия.

На 21.07.1995 г. печели голямата награда на фестивала „Синята перла на Ровин“ в Хърватия.

През 1996 год. е поканен като гост-изпълнител на фестивала в Хърватия и отново печели награда за най-добро сценично поведение.

Втори албум: „Зелен хайвер“ – 1996 год.

Трети макси-сингъл: "Emotion" – 1997 год., включващ четири ремикса на песента.

Четвърти макси-сингъл: „Глад“ – 1999 год.

Трети албум: „6 е по-добре“, включващ хита „Пачанга“.

През 1999 г. написва музиката за първия електронен мюзикъл в България „Токов удар“, която излиза на пазара под формата на саундтрак.

Пети макси-сингъл: „Глава“ – м. юни 2000 год., съдържащ песните „Глава“, „Белите гълъби“ и „Белите гълъби“ (боа микс).

Четвърти албум: „Давам всичко за теб“ – ноември 2001 год., издаден и съпродуциран от Joker Media.

През декември 2001 год., Графа печели награда за най-добър текст на песента „Давам всичко за теб“ на годишните награди на „Мело ТВ Мания“ – БНТ.

На наградите на BG Radio (03.03.2001 г.) е номиниран в три категории: за изпълнител, албум („Давам всичко за теб“) и за текст на едноимената песен и награда за текст.

Поредно признание е и номинирането му за изпълнител на годишните музикални награди на телевизия „ММ“ за 2001 год.

Песента „Имаш“ е била 2 седмици на първо място в „Българския Топ 100“. 2002 г. – излиза сингълът „Секс за пари“. Той носи на Графа номинацията на годишните музикални награди на телевизия „ММ“ за изпълнител. Април 2003 г. – излиза сингълът „Искам те“, който държи върха на националната класация БГ ТОП 100 8 поредни седмици.

Искам те

От юни 2003 г. на българския музикален пазар е 5-тият мултимедиен албум на Влади Ампов – Графа „Искам те“. Седем седмици поред едноименният сингъл от него държеше върха в Българския Топ 100. Песента спечели наградата за БГ текст на годишните музикални награди на БГ радио за 2003 г., донесе на Графа приза за БГ изпълнител, а „Искам те“ стана албум на 2003 г. според музикалната телевизия ММ. В него са използвани уникални семпли и бийтове, направени в неговото студио. Графа е автор на музиката, аранжиментите и текстовете. За феновете на по-живата музика той изработи специален ремикс-вариант на „Искам те“. В албума е включен хита „Sex за пари“ и неговия ремикс със специалното участие на рапъра СЛИМ, както и ремикс-версии на хита „Имаш“ и новата песен „Докрая“. В „Искам те“ за пръв път от доста време насам Графа пее на английски в една от най-силните песни "I Don’t Love You". Това е и вторият сингъл от мултимедийният албум на Влади Ампов – Графа „Искам те“. Той е с участието на рапизпълнителя Спенс и двамата с Графа си поделят главната роля във видеото, което вече се върти по TV каналите в страната.

„Дори да простиш“ е третият сингъл от „Искам те“. Нежната балада спечели вниманието на аудиторията и с черно-бялото ефектно видео, базирано изцяло на компютърните ефекти и анимация.

Ако има рай 

Декември 2004 г. - албума „Ако има Рай“: Освен едноименната песен „Ако има Рай“ (14 седмици на връха в националната класация БГ Топ 100), той включва още 2 нови песни – дует на Графа с Мария Илиева в „Крадена любов“, както и песен с участието на Теодосий Спасов в стил World Music. Песента носи заглавието „Обичам“. Специално за своите фенове Графа е включил в албума и бонус трак с Black Coffee Mix версия на песента „Ако има Рай“. Както може да се очаква, музиката, текстовете и аранжимента на почти всички песни са на Влади Ампов, с изключение на три текста, написани съвместно с известния му баща Кирил Ампов – „Влюбени сълзи“, „Крадена любов“, „Грях“. Албумът е резултат на почти 10-годишна работа на Графа. От толкова години е и най-старата балада, включена в албума - „Грях“ (1996). В „Ако има Рай“ са включени още: „Дори да простиш“ (2003), „Давам всичко за теб“ (2001), „Обичам“ (2004 – feat. Теодосий Спасов), „Ти си отиваш“ (new version – 2004), „Искам те“ (2003), „Влюбени сълзи“ (1998), „Белите гълъби“ (2000), „Отровни стрели“, „Сякаш ти си до мен“ (2003).

Албумът „Ако има рай“ и едноименната песен от него донесоха на Графа наградите за изпълнител и поп песен на 2004 г. на годишните музикални награди на телевизия ММ, както и наградите за най-добър текст и албум на 2004 г. на годишните награди на БГ радио.

Декември 2004 г. излиза „Слънце в очите ти“ - саундтрак към сериала на Магърдич Халваджиян „Морска сол“ по Нова телевизия.

Февруари 2005 г. — излиза спектакълът „Ръгби“ от Джон Годбър, постановка на Съни Сънински в Народния театър „Иван Вазов“ с участието на едни от най-харесваните български актьори, а автор на музиката към спектакъла е Владимир Ампов – Графа.

Май 2005 г. — Вече трета седмица „Слънце в очите ти“ е №1 в БГ ТОП 100.

Май 2005 г. излиза дуетната песен на Графа и Мария Илиева „Крадена любов“. Песента има версия и на английски. Музиката и аранжимента са Владимир Ампов – Графа, текстът – на Кирил Ампов. Режисьор на видеоклипа е Валери Милев.

Септември 2005 г. — „Крадена любов“ завоюва осмо място между хитовете на Бон Джоуви и Марая Кери в класацията World Chart Express на MTV.

Ноември 2005 г. — излиза новият сингъл на Графа, feat. Теодосий Спасов – „Обичам“, както и дебютната му книга „Белезите по гърба ми“. Заедно с нея излезе и DVD, представящо Графа като човек, музикант, изпълнител.

На годишните музикални награди на телевизия ММ 2005 г. Графа беше отличен за най-добър изпълнител. На годишните музикални награди на БГ радио 2005 г. Графа получи награди за най-добър изпълнител и композитор на годината.

Юни 2006 г. излиза пилотният сингъл „Най-щастливият човек“ от 7-мия албум на Графа „Честно в очи“. В продължение на 6 седмици песента държи върха в „Нашите 20“ по БГ радио, както и две седмици в БГ Топ 100. В продължение на 2 седмици „Най-щастливият човек“ беше в челната тройка в "World Chart Express" по MTV Europe между хитовете на Роби Уилямс и Нели Фуртадо, където достигна 2-рото място. 25 октомври 2006 г. Графа подгрява концерта на Сийл в зала 1 на НДК.

Ноември 2006 g. – национално турне на Графа „Честно в очи“, което завърши на 26 ноември с голям концерт в зала 1 на НДК.

Март 2007 г. - Графа триумфира с три статуетки от престижните награди на БГ Радио - за БГ текст (за „Зелени и кафяви“), изпълнител на годината, а също така и като композитор №1. На церемонията по връчването на наградите на БГ Радио Графа представи за първи път едноименния сингъл от албума „Честно в очи“.

През май 2007 г. Графа открива концерта на суперзвездата Джордж Майкъл в България.

Юни 2007 г. – зрителите на ТВ ММ обявиха Графа за „Изпълнител на годината“.

Лятото на 2007 г. – Графа засне видеоклип към поредния сингъл от албума „Честно в очи“ – „Ще бъдеш ли до мен“.

Края на август, началото на септември – продължение на турнето „Честно в очи“, билетите са разпродадени дни преди концертите. Кадри от концертите се използват във видеоклипа на Графа към песента „Лабиринт от спомени“.

Ноември 2007 г. – „Graffa Acoustic Live“ - невероятен unpugged концерт на Графа, който се състоя в Зала 3 на НДК.

Ноември 2007 г. – Графа представя на специална промоция сингъла и видеоклипа „Ванилия“. Песента е една от най-нежните и прочувствени в албума „Честно в очи“. „Ванилия“ е първата българска песен достигнала до #1 в MTV World Chart Express.

Март 2008 г. – музикалната телевизия МAD отправя покана към Графа за участие в престижния MAD SECRET LIVE концерт. Концертът се радва на невероятен успех и е излъчен по Нова Телевизия (България), MAD (България) и MAD „Гърция“.

Април 2008 г. – Графа получава поредната награда „Изпълнител на годината“ от БГ Радио. На официалната церемония по връчването на наградите, той и Мария Илиева изпълняват за първи път пред публика втория си дует „Чуваш ли ме“. Песента влиза под #4 в MTV World Chart Express.

Август 2008 г. – Графа печели трета награда на фестивала „Бургас и морето“ с дуетната си песен с Нора Караиванова „Именно ти“.

Октомври 2008 г. – Графа получава награда „Изпълнител на Десетилетието“ от телевизия ММ. Едно истинско признание за упорития труд на артиста.

Ноември 2008 г. – „Graffa 20 Years Live” – незабравим концерт, с който Графа отбеляза 20 години на сцената.

Март 2009 г. – Написва музиката за българския филм „Рут“ на режисьора Владо Шишков.

Април 2009 г. – Награда за поп дует (с Мария Илиева) на 2008 г. от Фен ТВ.

Май 2009 г. – Награди за текст и видеоглип на 2008 г. за песента „Враг” от БГ Радио.

Ноември 2009 г. – На грандиозна промоция Графа представя новия си сингъл и видеоклип „Оставяш следи“. За кратко време песента се превръща в хит и превзема върховете на родните музикални класации. „Оставяш следи“ достига и до топ 3 в World Chart Express по MTV.

Ноември 2009 г. – Стартира националното турне "Graffa & Akaga – Tour 2009". То минава през Варна, София, Бургас и Пловдив.

Февруари 2010 г. – Графа представи новия си проект – клубното турне в месеца на любовта "Love Concert".

Април 2010 г. - Награда за текст на „Оставяш следи“ от БГ Радио.

Септември 2010 г. - Best SEE Pop Artist of 2009 на SEE ME.

Невидим 

Октомври 2010 г. - Представен е новия и пилотен сингъл на предстоящия албум „Невидим“. Песента се превръща в тотален хит и осем седмици е на първо място в националния чарт.

Декември 2010 г. - Излиза дългоочаквания десети албум на Графа „Невидим“. В него участват Любо и Орлин Павлов, Елица Тодорова и Стоян Янкулов, Сантра и Спенс, DJ Doncho, Митко Павлов.

Февруари и Март 2011 г. - НЕВИДИМ TOUR 2011 – 16 града.

Април 2011 г. – Графа, Любо и Орлин представят общия си видеоклип „Заедно“. Към песента има интерес от много благотворителни организации заради социална й насоченост.

Юни 2011 г. – Представяне на песента и клипа „Тяло в тяло“ с участиеото на Сантра и Спенс. Сингълът е тотален летен хит и оглавява националния чарт.

Октомври 2011 г. – Излиза шестия сингъл и видеоклип от албума „Невидим“ - „Никой“. Апокалиптичният сюжет на клипа и различната визия на Графа се харесват от всички. Песента бързо се изкачва в музикалните класации.

Дим да ме няма 

През 2012 г. Графа, заедно с Бобо и бийтбоксерката Печенката създават песента "Дим да ме няма", която става абсолютен летен хит в България. През Септември 2012 г. песента е записана и на испански под името "Hasta Que Reviente". На 17.12.12 излиза и двойният албум под заглавието "Дим да ме няма" включващ CD с ремиксове на най-добрите песни през последните години, както и новият му проект с Jahmmy "Causa Perduta" и DVD с филм за създаването на видеото към песента "Causa Perduta", както и избрани концертни изпълнения.

Благотворителност

Октомври 2011 г. – Концерт на Avon, Графа и приятели „От любов към живота“ – за пореден път Графа пълни Зала 1 на НДК. Билетите за концерта са разпродадени в кратък срок, в залата има правостоящи. С това събитие приключва и тазгодишната кампания за борбата с рака на гърдата. Приходите за благотворителна кауза възлизат на 191 000 лв.

Монте Мюзик 

През 2008 година Графа създава собствена продуцентска компания „Монте Мюзик“, която работи изключително с български музиканти и изпълнители. Графа пише песни и за някои от най-харесваните български изпълнители, между които Руши Виденлиев (”Хотел **“ - станала №1 в БГ ТОП 100, „БГ ТВ“), Любо („Отново вярвам“), БУБА („Напред-назад“), Мария Илиева („Идваш към мен“, „Минало“), Петър Антонов („5.45 АМ“), Маги Джанаварова и Нора („Колко струваш“), Николай Манолов („Как го правиш“).

През 2011 Графа и фирма „Монте Мюзик“ са избрани за музикални продуценти на първия сезон на музикалния формат X Factor в България.

Личен живот 

 

На 9 ноември 2008 се жени за дългогодишната си приятелка Мария, а навръх Великден (19 април 2009 г.) му се ражда син – Крис. На 31 юли 2011 се ражда дъщеря му Никол.

Дискография 

 

1993 — „Гумени човечета“

1996 — „Зелен хайвер“

1998 — „6 е по-добре“

1999 — „Токов удар“ (саундтрак към мюзикъл)

2001 — „Давам всичко за теб“

2003 — „Искам те“

2004 — „Ако има рай“

2006 — „Честно в очи“

2008 — „Greatest hits“

2010 — „Невидим“

2012 — „Дим да ме няма“

2013 — „Causa Perduta“

2013 — „А дано,ама надали“

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg