добре дошли в моя уеб сайт
bulgarskatamuzika.alle.bg

Нона Йотова

Нона Йотова

българска актриса и певица

Родена: 25 октомври 1966

София, България

Нона Йотова е българска театрална актриса и музикална изпълнителка.

Родена е в семейството на писателя Кръстьо Кръстев, автор на дванадесет книги. От малка е закърмена с музиката: баба ѝ е народна певица, майка ѝ също се занимава с музика, двамата братя на майка ѝ са музиканти — тромпетист и перкусионист. Освен музиката, другата страст в живота на Йотова е театърът.

През 1991 г. тя завършва НАТФИЗ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Елка Михайлова. Заедно с режисьора Николай Георгиев основава Първия български женски театър, като първата ѝ роля в него е на Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка. Благодарение на тази роля, Йотова получава покана от Театър „Българска армия“ през 1992 г., където играе роли в пиеси на Марсел Паньол, Юджийн О'Нийл, Иван Радоев, Антон Чехов, Николай Гогол, Деян Дуковски, Уилям Шекспир, Сам Шепърд, Артър Милър и други. Освен в ТБА Нона Йотова има участия и в театър „Възраждане“ и в Свободен театър.

Има роли и в два игрални филма: „Ла дона е мобиле“ на Нидал Алгафари и „Емигранти“ на Ивайло Христов. Участва и в епизодите от " Къде е батко? " Успоредно с работата си в театъра, Йотова композира и изпълнява авторска музика. Издава пет албума: "Омана" (1993), изцяло акустичните "Нона" (1997), "Не завиждам" (2001), "Terra Incognita" (2003) и "Преоткриване" (2004).

От 2003 г. води научно-популярното предаване за археология, „Непозната земя“ по Българската национална телевизия.

Нона Йотова е известна и като спътница в живота на политика и бивш вътрешен министър Богомил Бонев.

Сподели
Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg