добре дошли в моя уеб сайт
bulgarskatamuzika.alle.bg

Росица Кирилова

Росица Кирилова Начева

 

Информация

Рождено име:Росица Кирилова Начева

Псевдоним:Роси Кирилова

Родена:3 юли 1963 г.  (49 г.)

София, България

Стил:поп/кънтри

Активни години:1981 - 

Росица Кирилова Начева е българска поп/кънтри певица. Обявявана е неколкократно за певица номер 1 на България в традиционната годишна класация на музикалното предаване на БНР „Музикална стълбица“. Сред най-популярните ѝ песни са „Боса по асфалта“, „Тишина“, „Денонощие“, „Има шанс, няма шанс“, „Приятелите винаги остават“, „Усмихни се за мен“, „Учителко, целувам ти ръка“, „Най-добрата дума“, „Избрах нарочно вас“, „Нещо невероятно“, „Живей за мига“. Росица Кирилова печели симпатиите на публиката със своето естествено, очарователно и непринудено сценично поведение. 

Биография

Родена е на 3 юли 1963 г. в София. Средното си образование завършва с отличен успех в Седма гимназия в София. След това следва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2004 г. придобива магистърска степен по филмово и телевизионно изкуство в Нов български университет.

Бързо добива популярност сред българската публика съчетавайки лиричните песни със стила кънтри. Автор на текстовете на повечето ѝ песни е поетът Георги Начев. От 1995 г. е водеща по БНТ на своето авторско предаване „На животните с любов“.

Изнасяла е концерти в Германия, Финландия, Румъния и Швеция. Пяла е съвместно със Стефан Данаилов, Богдан Томов, Нели Рангелова, Мустафа Чаушев, дует “Шик”, Ваня Костова, Мими Иванова, Димитър Туджаров - Шкумбата, Къци Вапцаров и други нейни приятели и колеги.

Творчески път и награди 

1982 г. — Дебютира с неизвестната дотогава вокално-инструментална група за кънтри-музика „Следа“ в едно телевизионно предаване.

1983 г. — Започва самостоятелна работа. Записва първата си песен „Тишина“ (по музика на Димитър Ковачев), известна на публиката от изпълнението на Васил Найденов. След това записва и песента „За теб живея“.

1984 г. — С песента „Бялата река“ (по музика на Димитър Ковачев) печели трета награда в радиоконкурса „Пролет-84“.

С песента „Ако ми каже“ (по музика на Тончо Русев) печели втора награда на фестивала „Златният Орфей-84“.

1985 г. — С песента „Сбогом клас“ (по музика на братя Благовест и Светослав Аргирови, текст Георги Начев), изпълнявана заедно с братя Аргирови, печели първа награда в радиоконкурса „Пролет-85“. С песента „Любов завинаги“ (музика Морис Аладжем, текст Георги Начев) печели телевизионния конкурс „Мелодия на годината“ през 1984 г.

Участва в конкурса „Хората и морето“ в Росток, Германия, а също и в програмата на Световния младежки фестивал на младежта и студентите в Москва.

1987 г. — Издава максисингъл с две песни (това е първия максисингъл в България). Гостува в Чехословакия, където записва дует с Карел Зих.

1988 г. — С песента „Нещо невероятно“, изпълнявана в дует с Георги Христов печели радиоконкурса „Пролет-88“.Двамата певци са наградени с платинена плоча от Балкантон по повод на техния първи съвместен албум.

1993 г. — Издава албума „Живей за мига“ (първият албум в България издаден на CD). Обявена е за певица на година в класацията на Музикална къща “Riva Sound”.

Заедно с Панайот Панайотов печели две първи награди (на журито и на публиката) на Интерфест в Битоля, Македония.

През 2003 година Росица Кирилова, Мими Иванова и Ваня Костова се представят с песента „София ухае на липи“ (музика и текст: Развигор Попов) на конкурса „Песни за София“ и печелят първа награда.

С песента „Като Да и Не“ (музика и текст Росица Кирилова, ар. Пламен Велинов) печели първа награда на фестивала „Бургас и морето“.

С песента „Защо и как“ („Хей, Хей, ти“) от новия албум печели наградата на публиката на конкурса „Кръстопът на музите“ през месец септември.

Музика за нея са писали 

Тончо Русев, Зорница Попова, Развигор Попов, Морис Аладжем, Вили Казасян, Александър Йосифов, Найден Андреев, Иван Пеев, Димитър Гетов, Кристиян Бояджиев и много.др.

Телевизионни рецитали

„Усмихни се за мен“

„Приятелите винаги остават“

„Тишина“

„Бог да е с теб“

Видеоалбуми и DVD 

„Монолог за двама“

„Без маска и грим“

„Бог да е с теб“

„Всичко е любов — 25 година на сцена“

Дискография  

„Тишина“ (1983) — сингъл

„Любов завинаги“ (1984)

„Усмихни се за мен“ (1985)

„Росица Кирилова“ (1986)

„Кажи ми добър ден“ (1987) — максисингъл

„Всичко е музика/Доверие“(дует с Георги Христов) (1987) — сингъл

„Нещо невероятно“(дует с Георги Христов) (1988)

„Приятелите винаги остават“ (1989)

„Вик за близост“ (дует с Нели Рангелова) - сингъл (1990)

„Всяко нещо има свое време“ (1990)

„Живей за мига“ (1993)

„Мики Маус“ (1994)

„Без маска и грим“ (1995)

„Моята кукла Барби“ (1995)

„Вълшебница“ (1996)

„Учителко, целувам ти ръка“ (1997)

„Бог да е с теб“ (1998)

„Парцалина“ (1999)

„Банани с пижами“ (2000)

„Роси и приятели“ (2002)

„Сърцето знае защо...“ (2006)

„Като Да и Не“ (2008)

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg