добре дошли в моя уеб сайт
bulgarskatamuzika.alle.bg

Б.Т.Р.

Б.Т.Р.

Информация

Произход: Блгария

Стил:хард рок,хеви метъл

Активни години: 1984 -

Музикален издател: Riva SoundRTM,Terum,Poly Sound,Virginia Records,Stars Recrods

Членове: Атанас Пенев,Кирил Божков,Славчо Николов,Иван Калфов,Илиян Диков

Бивши членове: Ицо Ангов,Валентин Гуевски,Милен Марчев,Ясен Петров,Георги Милев,Александър Каранджулов,Иван Лазаров,Бойко Ковачев

Б.Т.Р. е българска рок група. До средата на 90-те години свирят хеви метъл, а по-късно преминават към хард рока.


Ранни години и първи албуми (1984 - 1993)

Създадена е в Националната гимназия за древни езици и култури през 1984 г. от Валентин Гуевски (китара), Милен Марчев (бас китара) и Ясен Петров (вокал). Първоначално стартира като траш метъл група, преди да се преориентира към традиционният хеви метъл. През годините до 1991 г. през нея минават близо тридесет човека. Текстовете на песните от най-ранния репертоар на групата са дело на поета Кирил Мерджански. За първи път Б.Т.Р. участват на престижен рокфест в Троян през 1990г - той е организиран от (новия тогава) вестник „Ритъм“ и именно там Б.Т.Р. печелят за пръв път много почитатели.

За първият си албум, групата е в състав: Христо Ангов (вокал), Валентин Гуевски (китара), Кирил Божков (китара), Иван Калфов (бас), Георги Милев (ударни). Той излиза като издание на „Рива Саунд“ и е концертен, с изпълнения от концерта в зала „Валентин Андреев“ на 29.01.1992г и с изключение на първите 2 песни е изцяло на български език.

През март 1993г излиза албумът „Bending the rules“, включващ на английски първите хитове на групата - „Магура“, „Първа кръв“, „Инсулт“ и „Лихвар“ и представляващ мощен хеви метъл, примесен с по-бавни парчета като баладата „Loaded love“ и „On the dedline“. Издаването и разпространението се поема от „Унисон-РТМ“. Албумът става един от най-продаваните през 1993 г., в която има издадени над 40 български рок албума. Заснет е клип на песента “Магура” от БНТ. Албумите правят впечатление с добрата ритъм-секция и тежкия китарен саунд. Високите вокали допълват хеви-звученето на групата. През този период бандата има няколко първи места в радио- и тв-класации, самостоятелни концерти и участие като предгрупа при гостуването на Tankard.

Нов състав и международен успех 

От август 1993 вокалист на групата е Атанас Пенев, пял преди това в Сателит. Към групата се присъединява и китаристът Славчо Николов. Първият албум с новият вокалист носи заглавието "Feel the life" и също е англоезичен. Групата набира популярност във Франция, където е продуцирана от Марк Босулон и Стефан Баре и промотира албума си в клубове и зали. През 1994 участват на фестивала "F.R.A.C.A". На следващата година са подгряваща група на Iron Maiden в София. През 1996 бандата записва материал за нов албум, но никоя звукозаписна компания не се решава да го издаде. Все пак през 1997 Terum го издава под името БТР '97. В хитове се превръщат песните "Елмаз и стъкло, "Хей, момиче" и "Дюн". Също така БТР участват на фестивала във Франция "Cosmopoliten", а барабанист става Илиян Диков.

През 1998 Б.Т.Р записват един от най-големите си хитове - "Спасение", използван за саундтрак във филмите “Омагьосания кръг” и “Аз обвинявам”. През декември същата година излиза и албумът "7 балади". В този период групата изнася над 500 концерта. През 1999 е пуснат пилотният сингъл към албума "Мечти" - "Цвете от луната". Тази песен бързо се превръща в хит и печели първа награда в класацията за най-добър видеокпип на фестивала "Златната антена". В края на 90те години участват в турнета на продуцентска къща Едита, Загорка и Тошиба, както и на фестивала "Ардас" в Гърция. През 2000 печелят първа награда на фестивала "Рок експлозия" в Бургас. През декември 2000 изнасят концерт в Лондон в зала "Astoria Hall".

През 2001 БТР отново свирят в Лондон, този път с Кирил Маричков и Милена Славова. Участват и на фестивала "Golden stag" в Румъния, а към края на годината свирят в Китай. На 11 юни 2002 промотират новият си албум "Играта" в зала 1 на НДК, а специален гост е Глен Хюз. На следващата година БТР за трети път свирят с Лондон, заедно с Джон Лоутън. Също така участват на фестивали в Австрия и Германия. През 2004 отново свирят в Китай, както и във Виетнам. Заснет е и клип към песента "Играта". През ноември 2004 участват на фестивала в Наннин, Китай. През 2006 излиза компилация с най-големите хитове на групата.

Нови проекти 

През 2008г. групата издава "Deja Vu", който съдържа кавъри на популярни песни на български изпълнители от близкото минало, сред които са Щурците, ФСБ, Тангра и др. През май Б.Т.Р. са избрани за група на годината от слушателите на БГ радио (другите номинирани в категорията са Акага, Мастило, Мери Бойс Бенд и Те). Групата има още една номинация – в категория Албум на годината с "Déjà vu". Наградата обаче печели Миро за албума си “Омиротворен”.

През 2009г. Б.Т.Р. започват турне под надслов “Да почистим България заедно”, включващо тринадесет концерта в цялата страна. През 2012 излиза сингълът "Защо", който се изкачва в класацията на БГ Радио и печели конкурса "Златна пролет".

Дискография 

Портрет на Атанас Пенев, нарисуван на жилищен блок в Каварна

Live (1992)

Bending the Rules (1993)

Feel The Life (1993)

Б.Т.Р. 97 (1997)

7 балади (1998)

Мечти (1999)

Играта (2002)

93-04 1 (2004)

93-06 2 (2006)

Deja Vu (2008)

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.