добре дошли в моя уеб сайт
bulgarskatamuzika.alle.bg

ФСБ

ФСБ

Стил: поп, поп рок

Активни години: 1975 - 1996, 2007 - 

Музикален издател: Контрапункти

Членове: Румен Бояджиев,Константин Цеков,Иван Лечев

Бивши членове: Александър Бахаров,Петър Славов,Ивайло Крайчовски

ФСБ или Формация Студио Балкантон е българскa поп рок групa, основана през 1975 г.

История на групата

Началото-(1975–1981) 

ФСБ, съкратено от Формация Студио Балкантон, е основана от Румен Бояджиев, Константин Цеков и Александър Бахаров в София през 1975 г. В началото на своята история формацията е запланувана като студиен проект, за което говори и името. В първите две години на съществуването си, групата записва предимно кавъри.От този период са синглите: "Земя/Часове" (1975), "Празник/Зима" (1975), "Детско представление/Март" (1975) и "Шега/Чародейна" (1976). Песента "Земя" е кавър на мотив, повтарящ се в няколко песни от албум на Роджър Глоувър - The Butterfly Ball and the Grasshopper's Feast от 1974 г. Песните "Празник" и "Детско представление" са кавъри на "E' Festa" и "Impressioni di settembre" от албум на Premiata Forneria Marconi (накратко PFM) - "Storia di un minuto" от 1972 г.

Първи aлбум-Non Stop и е издаден през 1977 г.c кавъри на песни от Джентъл Джайънт,Патрик Мораз,Ле Орме,първият вариант на песента "След десет години", която е кавър на "Amico di ieri" на Ле Орме от албума "Smogmagica" 1975 г. Музиката е на Тони Палюка, а българският текст на Михаил Белчев.Следва втори студиен албум - ФСБ-II, който е издаден през 1979 г. и за разлика от Non Stop съдържа оригинални композиции на ФСБ.През 1979 г. към ФСБ се присъединяват барабанистът Петър Славов и китаристът/цигулар Иван Лечев. По този начин ФСБ записва първия си албум като квинтет - Кълбото, издаден през 1980 г. Той съдържа само пет песни и остава в историята на групата като най-краткият.От това време са „Празник“ и „Игра на въже“. Само година след товa, през 1981 г. излиза следващия студиен албум - 78 оборота които съдържа песните-„Илюзия“, „Сезони“, „Пътуване“, „Случва се“, „78 оборота“ и „Безсъница“ .От студиен проект, ФСБ се превръща в концертна група изнасяща концерти в страната.

Развитие от (1982-1989)

През 1983 г. излиза следващият студиен албум „След десет години“, който съдържа втория вариант на песента "След десет години", а също "Пак ще се прегърнем" и "Ако спреш", в която основни вокали пеят 4 различни музиканти — Александър Бахаров, Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев.

През същата 1983 г., малко след записването на албума, Александър Бахаров напуска ФСБ и емигрира в Германия; той е заместен от Ивайло Крайчовски. Музикантите избират именно него, защото на прослушването той е единственият басист, които преди да започне да свири, си настройва баса. През 1984 г. излизаФСБ VI съдържа - "Зимна къща", "Не така" и "Завръщане", които излизат и като сингъл.

През 1985 г. ФСБ прави единствените си издадени концертни записи, които излизат на бял свят под имената "ФСБ на концерт — част 1" и "ФСБ на концерт — част 2" от концертите на ФСБ в зала „Унверсиада“, София на 18 и 19 май 1985 г. В реализацията не е използвана многопистова техника. От същата година е сингълът "Дъждовни въпроси/Дневен сън", както и инструменталът "Пъпеш".

През 1987 г. излиза седмият и последен студиен албум на ФСБ - „Обичам те дотук“; съдържа 10 песни между които "Обичам те дотук" и "В средата" и е най-дългият записван от групата в студио.

През 1988 г. е записана песента "Протегнах две ръце",a през 1989 г.максисингълa - "Няма как/Високо"(кaто "Няма как" е компилация между българският фолклор и рок музика),a същo "Composer", чиято музика е писана от К.Цеков и Р.Бояджиев(за песента на В.Найденов - "Пясъчен часовник"),"Времето е наше" записана с участието на О.Горанов, Л.Иванова, В.Костова, В.Найденов, Е.Георгиева и Б.Карадочева.- излиза и първата компилация на ФСБ - "ФСБ".

Сингли от(1990-1995) 

След 1990 г. групата се концентрира върху записи на отделни песни, без да правят цял албум. През 1990 г. е записана песента "Медалист","Острие" от 1991 г.,Опит за летене от 1992 г.,Последният човек, Иде Вятър и Вълче врeмe-издадени през 1995 г.

Дейност след 1996 г.

През 1999 г. ФСБ откупуват продуцентските права от Балкантон и сключват договор с UBP International за издаването на 3 албума "Антология",като преиздават старите си плочи на компакт диск.

През 2000 г. е издадена и компилацията "ФСБ Балади" и концертно турне под мотото "С Мобиком на път" в Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Русе и София-заснетo кaто филм.

През 2003 г. излиза друга компилация - "ФСБ Сингъл колекция", която съдържа синглите на групата които не са издавани в албум.

ФСБ изнася концерт на площад "Батенберг" по случай влизането на България в Европейския съюз на 01.01.2007 г., излъчен на живо от БНТ.

В концертната програма са включени като допълнителни музиканти:

Народен хор “Големите български гласове” с диригент Илия Михайлов

Румен Тосков — клавишни

Кристиян Илиев — клавишни

Николай Копринков — китара

Румен Бояджиев — син — барабани

Стефан Цеков — барабани

Борислав Бояджиев — ударни

На 01 април 2008 г. почива дългогодишният барабанист и мениджър на групата Петър Славов. Групата е редуцирана до трио, както започва в началото на кариерата си: Р.Бояджиев, К.Цеков и И.Лечев.

През 2009 г ФСБ решава да запишe нов албум, DVD и да направят турне.

От 2009 г. продуцентските и издателски права на ФСБ принадлежат на музикално-издателска къща "Контрапункти". Създадени и записани са петнайсет нови композиции в „Филмсаунд студио“ между които “Не бързай, Слънчо”(муз.C.Кънев,текст Н.Кауфман),„Както преди“, „Две“, „А там не бяхме“, „На дъното“, „Сам съм с вятъра“, „Нищо не взимай с теб“, „Няма“ - по текстове на Ж.Шопова; „Религия“, „Изповед“, „Параграф“, „Далече“, „Черти“, „Ти не си от тук“, „Навярно“ - по текстове на Д.Кузманова.

На 28 април 2010 г. в 11:00 часа стартира новият официален сайт на ФСБ.

През декември 2010 г. групата осъществява турне записано на DVD в подкрепа на новия албум - ФСБ. в Пловдив,Варна и София.

Последните концерти на ФСБ озаглавени „ФСБ Симфони” ca на 01.09.2011г.в aнтичния театър-Пловдив и на 20.04.2012 в НДК-София,заедно c оркестъра на пловдивската опера и Фолклорен Ансамбъл “Тракия”.

Настоящи членове 

Румен Бояджиев - вокал, синтезатори, автор на песни, аранжимент (1975-досега)

Константин Цеков - вокал, клавишни, автор на песни, аранжимент (1975-досега)

Иван Лечев - китара, цигулка, поддържащ вокал (1979-досега)

Бивши членове 

Александър Бахаров - бас китара, вокал, автор на песни, аранжимент (1975-1983)

Петър Славов ("Пъпеша") - ударни , поддържащ вокал (1979-2006);(починал 2008)

Ивайло Крайчовски ("Пифа", "Носъ") - бас китара, поддържащ вокал (1983-2007)

Дискография

Сингли 

1975 - Земя/Часове;

1975 - Празник/Зима;

1975 - Детско представление/Март;

1976 - Шега/Чародейна;

1984 - Завръщане/Не така;

1985 - Дъждовни въпроси/Дневен сън;

1988 - Протегнах две ръце;

1989 - Няма как/Високо — максисингъл;

1990 - Медалист;

1991 - Острие;

1992 - Опит за летене;

1993 - Вълче време/Последният човек/Иде вятър

Студийни албуми [редактиране]

1977 - Non Stop;

1979 - ФСБ-II;

1980 - Кълбото;

1981 - 78 оборота;

1983 - След десет години;

1984 - ФСБ VI;

1987 - Обичам те дотук;

2010 - ФСБ.

Концертни албуми [редактиране]

1985 - ФСБ на концерт I;

1985 - ФСБ на концерт II

Компилации [редактиране]

1989 - ФСБ;

1999 - ФСБ — Антология I;

1999 - ФСБ — Антология II;

1999 - ФСБ — Антология III;

2000 - ФСБ — Балади;

2003 - ФСБ — Сингъл колекция

Награди 

за цялостен принос в развитието на българската култура - 2000 г.

за цялостен принос за българския рок - 1999 г.

за цялостен принос - 1993 г.

продуцент на годината - 1993 г.

Grammy Award for arranging and producing the world-famous Latin hit Ciellito Lindo - 1990 г.

Група на годината - 1989 г.

Мелодия на годината - 1986 г.

Мелодия на годината - 1983 г.

Сподели
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg